1 (edited by davidc502 2017-02-26 21:56:58)

Topic: davidc502 1900ac 3200acm builds

Linksys 1900ac 3200acm and 1200ac models

Added thread to help alleviate some of the extra traffic going into the "main" 1900ac thread.

Please ask questions related to the builds here, and if we need to we can take it into the 1900ac thread.

Best Regards,

*EDIT* This is where the downloads are https://davidc502sis.dynamic-dns.net

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

@davidc502:
Thank you so much for your help!
In response to your post here https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 65#p324665 I'm including the contents of /etc/config/wireless:

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
        option hwmode '11a'
        option channel 'auto'

config wifi-iface
        option device 'radio0'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ac'
        option network 'lan'
        option ssid '<edited>'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key '<edited>'
        option disabled '1'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11a'
        option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'
        option channel 'auto'
        option country 'RO'
        option txpower '20'

config wifi-iface
        option device 'radio1'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ad'
        option network 'lan'
        option ssid '<edited>'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key '<edited>'

If I enable the controller the "option disabled" line goes away but the wireless state remains as "Wireless is disabled or not associated". In the UI the name is "Generic 802.11 Wireless Controller (radio0)" whereas for the 5GHz radio it's "Marvell 88W8864 802.11nac (radio1)"

3 (edited by Bogey 2016-05-19 06:19:25)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

valueking2011 wrote:
davidc502 wrote:
valueking2011 wrote:

@davidc502, I failed to install the kmod-fs-hfsplus and dependencies like kmod-nls-utf8, the message what I got is :
Installing kmod-fs-hfsplus (4.4.7-1) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-fs-hfsplus:
*      kernel (= 4.4.7-1-ed3b8b13a51e04cd5a5e1ff72541fdcc)
How to fix it, thanks

Did you download the package and upload it to the router directly via ssh/scp? And then try to install it?

Yes,
#opkg install ./kmod-nls-utf8_4.4.7-1_mvebu.ipk
Installing kmod-nls-utf8 (4.4.7-1) to root...
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-nls-utf8:
*      kernel (= 4.4.7-1-ed3b8b13a51e04cd5a5e1ff72541fdcc) *
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-nls-utf8.

Installing luci-app-sqm (1.0.7-1) to root...
Downloading http://davidc502sis.dynamic-dns.net/packages/packages/luci-app-sqm_1.0.7-1_all.ipk.

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for luci-app-sqm:
 *     kernel (= 4.4.7-1-99b637d0ed5e2fa0c3b3b592d09db309) *     kernel (= 4.4.7-1-99b637d0ed5e2fa0c3b3b592d09db309) *     kernel (= 4.4.7-1-99b637d0ed5e2fa0c3b3b592d09db309) *     kernel (= 4.4.7-1-99b637d0ed5e2fa0c3b3b592d09db309) *     kernel (= 4.4.7-1-99b637d0ed5e2fa0c3b3b592d09db309) * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-sqm.

And I had this when I was at davidc502 r49377. Is it updating kernel tree between the makes you run?

Edit: actually sqm selects other kernel packages too so kernel was built again.
So it would need also the latest kernel installed. Is it also updated in your repo?

And maybe for same reason for kmod-nls-utf8, when you have added new packages, the kernel is now different (having some new modules built in), so kernel would need to be also updated?

NETGEAR WNDR3700V1 - hnyman r401
TP-Link Archer C5 - arokh r48259
Linksys WRT1900ACS - LEDE r3508

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

I'm having exactly the same issue when trying to install sqm scripts and Luci support.

It seems kernel is 4.4.7 while the packages expect 4.4.7-1. Or something like that...

Regards and thanks for your build. It's been my daily driver for weeks.

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

max_tranced wrote:

@davidc502:
Thank you so much for your help!
In response to your post here https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 65#p324665 I'm including the contents of /etc/config/wireless:

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
        option hwmode '11a'
        option channel 'auto'

config wifi-iface
        option device 'radio0'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ac'
        option network 'lan'
        option ssid '<edited>'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key '<edited>'
        option disabled '1'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11a'
        option path 'soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'
        option channel 'auto'
        option country 'RO'
        option txpower '20'

config wifi-iface
        option device 'radio1'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ad'
        option network 'lan'
        option ssid '<edited>'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key '<edited>'

If I enable the controller the "option disabled" line goes away but the wireless state remains as "Wireless is disabled or not associated". In the UI the name is "Generic 802.11 Wireless Controller (radio0)" whereas for the 5GHz radio it's "Marvell 88W8864 802.11nac (radio1)"

We need to make a slight change in the option path. Add "platform" before soc in both of the lines below. After making the change, reboot the router.

Radio0
option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'

Radio1
option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'

Let me know if you have any questions.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

davidc502 wrote:

We need to make a slight change in the option path. Add "platform" before soc in both of the lines below. After making the change, reboot the router.

Radio0
option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'

Radio1
option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'

Have made the change and rebooted. The UI started showing the drop-downs and values for "Country Code", "Operating frequency" - "Mode" and "Transmit Power". "Operating frequency" - "Channel" was still messed up (empty drop-down) until I switched the mode to "N" and back (the 5GHz radio also has the option "AC" but the 2.4 GHz one only has "Legacy" and "N).

However, during all of the above, the situation is the same: 2.4 GHz not working, 5GHz working fine. Here's the new contents of my /etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
        option channel 'auto'
        option hwmode '11g'
        option txpower '20'
        option country 'RO'

config wifi-iface
        option device 'radio0'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ac'
        option network 'lan'
        option ssid 'edited'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key 'edited'

config wifi-device 'radio1'
        option type 'mac80211'
        option hwmode '11a'
        option path 'platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'
        option channel 'auto'
        option country 'RO'
        option txpower '20'

config wifi-iface
        option device 'radio1'
        option mode 'ap'
        option macaddr '94:10:3e:10:a8:ad'
        option network 'lan'
        option ssid 'edited'
        option encryption 'psk2+ccmp'
        option key 'edited'

7 (edited by davidc502 2016-05-19 14:28:58)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

max_tranced wrote:

Have made the change and rebooted. The UI started showing the drop-downs and values for "Country Code", "Operating frequency" - "Mode" and "Transmit Power". "Operating frequency" - "Channel" was still messed up (empty drop-down) until I switched the mode to "N" and back (the 5GHz radio also has the option "AC" but the 2.4 GHz one only has "Legacy" and "N).

However, during all of the above, the situation is the same: 2.4 GHz not working, 5GHz working fine. Here's the new contents of my /etc/config/wireless



EDIT --- Looks like that's what you have above.

Good news is we are closer to solving the problem.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

davidc502 wrote:

Good news is we are closer to solving the problem.

Yep! It does look like it! smile

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Lets see another output... Please omit any private information.

root@OpenWrt:~# uci show wireless

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

davidc502 wrote:

Lets see another output... Please omit any private information.

root@OpenWrt:~# uci show wireless

root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.path='platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
wireless.radio0.channel='auto'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.txpower='20'
wireless.radio0.country='RO'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
wireless.@wifi-iface[0].mode='ap'
wireless.@wifi-iface[0].macaddr='94:10:3e:10:a8:ac'
wireless.@wifi-iface[0].network='lan'
wireless.@wifi-iface[0].ssid='edited'
wireless.@wifi-iface[0].encryption='psk2+ccmp'
wireless.@wifi-iface[0].key='edited'
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type='mac80211'
wireless.radio1.hwmode='11a'
wireless.radio1.path='platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'
wireless.radio1.channel='auto'
wireless.radio1.country='RO'
wireless.radio1.txpower='20'
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device='radio1'
wireless.@wifi-iface[1].mode='ap'
wireless.@wifi-iface[1].macaddr='94:10:3e:10:a8:ad'
wireless.@wifi-iface[1].network='lan'
wireless.@wifi-iface[1].ssid='edited'
wireless.@wifi-iface[1].encryption='psk2+ccmp'
wireless.@wifi-iface[1].key='edited'

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

This is what my working output looks like.

wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.path='platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:02.0/0000:02:00.0'
wireless.radio0.channel='1'
wireless.radio0.country='US'
wireless.radio0.txpower='30'
wireless.radio0.htmode='HT40'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
wireless.@wifi-iface[0].network='lan'
wireless.@wifi-iface[0].mode='ap'
wireless.@wifi-iface[0].encryption='psk2+ccmp'
wireless.@wifi-iface[0].key='omit'
wireless.@wifi-iface[0].ssid='omit'
wireless.@wifi-iface[0].macaddr='94:10:3e:8c:f4:94'
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type='mac80211'
wireless.radio1.hwmode='11a'
wireless.radio1.path='platform/soc/soc:pcie-controller/pci0000:00/0000:00:03.0/0000:03:00.0'
wireless.radio1.country='US'
wireless.radio1.distance='10'
wireless.radio1.txpower='27'
wireless.radio1.channel='161'
wireless.radio1.htmode='VHT80'
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device='radio1'
wireless.@wifi-iface[1].mode='ap'
wireless.@wifi-iface[1].ssid='omit'
wireless.@wifi-iface[1].network='lan'
wireless.@wifi-iface[1].encryption='psk2+ccmp'
wireless.@wifi-iface[1].key='omit'
wireless.@wifi-iface[1].macaddr='94:10:3e:8c:f4:95'

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

@max_tranced
I think I read channel=auto causing issues in the Other thread.

@davidc502
Community Releases / Announcements might have been better than General Discussion. Maybe start over and reserve post 2 and 3 of the thread for your use later. Obviously up to you.

Linksys WRT1900ACS v1 (Shelby)  |  Linksys WRT3200ACM (Rango)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

sera wrote:

@max_tranced
I think I read channel=auto causing issues in the Other thread.

I have no idea what happened, but things are working now.

I've tried following sera's suggestion. I've performed multiple steps that I did not write down, so it might be that some of those steps have made things work (or maybe things are just flaky). However, what puzzles me is that I've tried recreating the settings since before things worked, expecting that they would not work, but they do now...

Here are roughly the steps (that seem relevant) that I followed:
* I used another router that I know to work with OpenWRT, started its 2.4GHz WiFi with the "auto" setting and determined which channel it selected (it selected channel 1)
* I then turned that second router off
* selected channel 1 on the 1900WRT
* things worked (!); thank you sera!
* selected "auto" and things still worked

I will provide any information that is needed to diagnose what the issue was, but I might not be able to reproduce. Anyway, it looks like everything is working now.
Thank you @davidc502!

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Good deal -- Glad it's working now, and also a thank you to sera for finding the solution!

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

15 (edited by davidc502 2016-05-21 12:47:32)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

**** UPDATE ****

There's a new committed WiFi Driver out, and I will be posting new firmware images today. I recommend everyone flash to it when you get a chance.

Best Regards,

***EDIT****
root@OpenWrt:~# strings /lib/modules/*.*/mwlwifi.ko | grep "^10.3"
10.3.0.17-20160520-1 <<<< NEW Driver
10.3.0.17-20160520-1
root@OpenWrt:~#


Also, I've change over to a new Hardware Buffering manager patch provided by NItroshift. Testing shows that it is working properly.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Hi,

Your new build with the 10.3.0.17-20160520-1 mwlwifi driver works great so far. Thank you!

I have one request, could you add iptables-mod-tee and kmod-ipt-tee for the 4.4.7 kernel, if it exists?

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

The new driver does work well, and doesn't seem to be hampered by the 20mbps problem anymore.

I searched in the make menuconfig for the 2 packages, and though the search says they are there and where to find them, they are absent. Unknown reason why.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Ok, thats strange. Thanks for trying anyway.

I opened this thread https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=65013 recently, whilst trying to set up an IDS.
As iptables tee is not an option right now, do you know if it is possible to use port mirroring on the switch for this device?

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

I think I found that one has to define the kernel 4.4 before those packages will show up.  currently looking into finding out how to do it.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

20 (edited by davidc502 2016-05-23 21:10:33)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Okay... I've rebuilt the machine used to build packages. Over the past couple of years I've installed a ton of stuff, and was a matter of time before packages started getting screwed up.

Should have new builds out this Saturday morning. Before folks get too excited about the new wifi driver that came out yesterday, it only reduces bug messages smile  The build posted from the 21st has the latest wifi drivers minus the reduced debug output.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

21 (edited by btrv 2016-05-23 23:58:55)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

@davidc502, I'm using your 4.4.7 build and have put your packages in package config.  What is the best source / best way to add packages that are not part of your distribution?  Specifically I would like to add luci-statististics, rddtools, etc

22 (edited by davidc502 2016-05-24 01:01:11)

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Hopefully now I can start building some extra packages and add them to the repo.

Will check luci-stats and rddtools

**EDIT**

You can use other package repos as long as the kernel verison matches.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

Still a bit of a nube - how do I find compatible distro's - I could only find old and CC releases when searching on this site.

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

btrv wrote:

@davidc502, I'm using your 4.4.7 build and have put your packages in package config.  What is the best source / best way to add packages that are not part of your distribution?  Specifically I would like to add luci-statististics, rddtools, etc

Just tested and the packages compiled without issue. I'll be adding these to the repo when I upload the rest of the images.

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707

Re: davidc502 1900ac 3200acm builds

btrv wrote:

Still a bit of a nube - how do I find compatible distro's - I could only find old and CC releases when searching on this site.

Start here >> https://wiki.openwrt.org/toh/start

David's 1900ac 3200acm Snapshot Builds W/LuCi Modern - https://davidc502sis.dynamic-dns.net

Linksys Wrt1900acx/3200acm  - Current build - Lede Reboot SNAPSHOT r4707