OPENWRT - PPPOE Chap Error

Hello!

I have FTTP (Fibre ONT modem) that currently connects to my existing Amplifi HD Mesh router. This has PPPOE already setup / working fine.

Now I would like to connect my new openwrt as my main router [ONT MODEM -> openwrt (no wiff) -> Amplifi HD Router (Bridge Mode)] however connecting to the PPPOE account has been hard work!

At this point i have the existing HD router turned off, and i have only connected the openwrt to the ONT Modem.

  1. I have restarted the ONT multiple times, including openwrt router
  2. I have cloned the existing HD Router MAC and put onto the WAN ETH0 port for the openwrt (NO difference in connection logs)
  3. lost all patience.
  4. The PPPOE account is exactly the same as the existing setup, if i reconnect my OLD router back into the ONT, internet works again (horray).

Logs outputed from openwrt when attempting to setup PPPOE:

Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.info pppd[7683]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.info pppd[7683]: RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.8
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.notice pppd[7683]: pppd 2.4.8 started by root, uid 0
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.info pppd[7683]: PPP session is 635
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.warn pppd[7683]: Connected to d8:18:d3:9e:d6:ab via interface eth0
Fri Aug 11 08:57:10 2023 kern.info kernel: [   48.267617] pppoe-wan: renamed from ppp0
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.info pppd[7683]: Renamed interface ppp0 to pppoe-wan
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.info pppd[7683]: Using interface pppoe-wan
Fri Aug 11 08:57:10 2023 daemon.notice pppd[7683]: Connect: pppoe-wan <--> eth0
Fri Aug 11 08:57:11 2023 daemon.info pppd[7683]: CHAP authentication failed: Realm not found in wholesaler
Fri Aug 11 08:57:11 2023 daemon.err pppd[7683]: CHAP authentication failed
Fri Aug 11 08:57:12 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Joining mDNS multicast group on interface eth0.IPv6 with address fe80::9683:c4ff:fe33:####.
Fri Aug 11 08:57:12 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: New relevant interface eth0.IPv6 for mDNS.
Fri Aug 11 08:57:12 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Registering new address record for fe80::9683:c4ff:fe33:#### on eth0.*.
Fri Aug 11 08:57:17 2023 daemon.notice pppd[7683]: Connection terminated.
Fri Aug 11 08:57:17 2023 daemon.info pppd[7683]: Sent PADT
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice pppd[7683]: Modem hangup
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info pppd[7683]: Exit.
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Fri Aug 11 08:57:18 2023 kern.info kernel: [   55.497205] mtk_soc_eth 15100000.ethernet eth0: Link is Down
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Interface eth0.IPv6 no longer relevant for mDNS.
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Leaving mDNS multicast group on interface eth0.IPv6 with address fe80::9683:c4ff:fe33:####.
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Withdrawing address record for fe80::9683:c4ff:fe33:#### on eth0.
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is disabled
Fri Aug 11 08:57:18 2023 kern.info kernel: [   55.509815] mtk_soc_eth 15100000.ethernet eth0: configuring for fixed/2500base-x link mode
Fri Aug 11 08:57:18 2023 kern.info kernel: [   55.518174] mtk_soc_eth 15100000.ethernet eth0: Link is Up - 100Mbps/Full - flow control rx/tx
Fri Aug 11 08:57:18 2023 kern.info kernel: [   55.526926] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is enabled
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is setting up now
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.err insmod: module is already loaded - slhc
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.err insmod: module is already loaded - ppp_generic
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.err insmod: module is already loaded - pppox
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.err insmod: module is already loaded - pppoe
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info pppd[8277]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.info pppd[8277]: RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.8
Fri Aug 11 08:57:18 2023 daemon.notice pppd[8277]: pppd 2.4.8 started by root, uid 0
Fri Aug 11 08:57:19 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Joining mDNS multicast group on interface eth0.IPv6 with address fe80::9683:c4ff:fe33:####.
Fri Aug 11 08:57:19 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: New relevant interface eth0.IPv6 for mDNS.
Fri Aug 11 08:57:19 2023 daemon.info avahi-daemon[3550]: Registering new address record for fe80::9683:c4ff:fe33:#### on eth0.*.
Fri Aug 11 08:57:33 2023 daemon.warn pppd[8277]: Timeout waiting for PADO packets
Fri Aug 11 08:57:33 2023 daemon.err pppd[8277]: Unable to complete PPPoE Discovery
Fri Aug 11 08:57:33 2023 daemon.info pppd[8277]: Exit.

The main line pointing out to me is:

`Preformatted text`Fri Aug 11 08:57:11 2023 daemon.info pppd[7683]: CHAP authentication `Preformatted text`failed: Realm not found in wholesaler

However i cannot find much information about it, and to repeat myself the PPPOE Accout and PW is exactly the same as the existing router (That works!).

ie: username@broadband.vodaphone.co.uk

Am i missing anything here?

system info (redacted)
uci show network
network.wan=interface
network.wan.force_link=β€˜0’
network.wan.ipv6=β€˜0’
network.wan.password=β€˜############’
network.wan.disabled=β€˜0’
network.wan.peerdns=β€˜1’
network.wan.proto=β€˜pppoe’
network.wan.device=β€˜eth0’
network.wan.username=β€˜username@broadband.vodaphone.co.uk’
network.wan.vlanid=β€˜0’

uci show system
system.@system[0]=system
system.@system[0].log_size=β€˜64’
system.@system[0].urandom_seed=β€˜0’
system.@system[0].hostname=β€˜GL-MT2500’
system.@system[0].compat_version=β€˜1.0’
system.@system[0].ttylogin=β€˜1’
system.@system[0].timezone=β€˜GMT0BST,M3.5.0/1,M10.5.0’
system.@system[0].zonename=β€˜Europe/London’
system.@system[0].log_proto=β€˜udp’
system.@system[0].conloglevel=β€˜8’
system.@system[0].cronloglevel=β€˜5’
system.ntp=timeserver

Thanks in advance!!

Br

broadband.vodaphone.co.uk ?

Sorry? this is my ISP PPPOE account domain name.

That is what is configured in the above settings (also shown on the original post)

Company name is vodafone, isn't it?

1 Like

According to our wiki:

config dsl 'dsl'
    option annex 'b'
    option tone 'a'

config interface 'wan'
    option ifname 'dsl0.101'
    # option ifname 'ptm0.101' # for LEDE 17.01
    option proto 'pppoe'
    option ipv6 '0' # Vodafone UK has no IPv6. Replace '1' to enable IPv6
    option username 'XXX@broadband.vodafone.co.uk'
    #option username 'XXXX@businessbroadband.vodafone.co.uk # for business customers
    option password ' XXXXXX' # Need password for auth

so probably vodafone, and potentially also a VLAN tag?

Also the Error message "Realm not found" makes sense, IIRC everything from the @ on in the pppoe username defines the realm, so in your case "broadband.vodaphone.co.uk" and the system is politely telling you that it does not know what to do with this realm....

1 Like

I will pick up my coat and leave.

I have been spending hours on this..

Thank you for correcting my insanity, the correct spelling worked - appreciate the reply and second pair of eyes!

1 Like

This topic was automatically closed 10 days after the last reply. New replies are no longer allowed.