Linksys WRT610v2

hello everyone,

I just installed LEDE to my old Linksys WRT610v2 to be used an access point, however, after the upgrade, I couldn't SSH. I checked the router's (pfSense) DHCP table, no IP address was assigned. With some soldering, I made a serial connection, and checked ifconfig. Interestingly, there is only lo, no eth0, no wlan, etc. What can be the reason? any idea?

I use lede r2709-b7677f0

It might be that the build for this model lacks the "kmod-bgmac" kernel module by default. Are you able to build a custom image with "kmod-bgmac" manually enabled to verify that this is the missing driver? If yes we need to add it to the default package list for this device.

Default brcm47xx generic profile has kmod-bgmac included, see target/linux/brcm47xx/generic/profiles/100-Broadcom-b43.mk
So it's not a matter of lacking driver.
Please provide a boot log.

thx, this is the log file

CFE version 1.0.37 for BCM947XX (32bit,SP,LE)
Build Date: Fri Jul 10 15:25:09 CST 2009 (ljh@team2-complier)
Copyright (C) 2000-2008 Broadcom Corporation.

Init Arena
Init Devs.

No DPN
This is a Parallel Flash
Boot partition size = 262144(0x40000)
et0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 5.10.56.51
CPU type 0x19740: 480MHz
Tot mem: 65536 KBytes

CFE mem: 0x80700000 - 0x8079DA10 (645648)
Data: 0x80732970 - 0x80736FD0 (18016)
BSS: 0x80736FD0 - 0x80737A10 (2624)
Heap: 0x80737A10 - 0x8079BA10 (409600)
Stack: 0x8079BA10 - 0x8079DA10 (8192)
Text: 0x80700000 - 0x8073296C (207212)

Boot version: v4.2
The boot is CFE

mac_init(): Find mac [68:7F:74:A2:25:3E] in location 0
Nothing...
country_init(): Find country code in location 0
The country is same
Device eth0: hwaddr 68-7F-74-A2-25-3E, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
gateway not set, nameserver not set
Check CRC of image1
Header CRC: 0x64FEB1FE
Calculate CRC: 0x64FEB1FE
Image 1 is OK
Try to load image 1.
Loader:raw Filesys:tftp Dev:eth0 File:: Options:(null)
Loading: Failed.
Could not load :: Timeout occured
Loader:raw Filesys:raw Dev:flash0.os File: Options:(null)
Loading: .. 3848 bytes read
Entry at 0x80001000
Closing network.
Starting program at 0x80001000
[ 0.000000] Linux version 4.4.39 (buildbot@buildslave) (gcc version 5.4.0 (LE DE GCC 5.4.0 r2546-2b510d9) ) #0 Mon Jan 2 20:06:14 2017
[ 0.000000] CPU0 revision is: 00019740 (MIPS 74Kc)
[ 0.000000] bcm47xx: Using bcma bus
[ 0.000000] bcma: bus0: Found chip with id 0x4716, rev 0x01 and package 0x0A
[ 0.000000] Determined physical RAM map:
[ 0.000000] memory: 04000000 @ 00000000 (usable)
[ 0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[ 0.000000] Zone ranges:
[ 0.000000] Normal [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
[ 0.000000] Movable zone start for each node
[ 0.000000] Early memory node ranges
[ 0.000000] node 0: [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
[ 0.000000] Initmem setup node 0 [mem 0x0000000000000000-0x0000000003ffffff]
[ 0.000000] Primary instruction cache 32kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[ 0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
[ 0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on. Total pag es: 16256
[ 0.000000] Kernel command line: noinitrd console=ttyS0,115200
[ 0.000000] PID hash table entries: 256 (order: -2, 1024 bytes)
[ 0.000000] Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
[ 0.000000] Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[ 0.000000] Writing ErrCtl register=00000000
[ 0.000000] Readback ErrCtl register=00000000
[ 0.000000] Memory: 60520K/65536K available (3048K kernel code, 137K rwdata, 704K rodata, 196K init, 274K bss, 5016K reserved, 0K cma-reserved)
[ 0.000000] SLUB: HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[ 0.000000] NR_IRQS:128
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 0 found: ChipCommon (manuf 0x4BF, id 0x800, rev 0x1F, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 1 found: IEEE 802.11 (manuf 0x4BF, id 0x812, rev 0x11, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 2 found: GBit MAC (manuf 0x4BF, id 0x82D, rev 0x 00, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 3 found: MIPS 74K (manuf 0x4A7, id 0x82C, rev 0x 01, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 4 found: USB 2.0 Host (manuf 0x4BF, id 0x819, re v 0x04, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 5 found: PCIe (manuf 0x4BF, id 0x820, rev 0x0E, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 6 found: DDR1/DDR2 Memory Controller (manuf 0x4B F, id 0x82E, rev 0x01, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 7 found: Internal Memory (manuf 0x4BF, id 0x80E, rev 0x07, class 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Core 8 found: I2S (manuf 0x4BF, id 0x834, rev 0x00, c lass 0x0)
[ 0.000000] bcma: bus0: Early bus registered
[ 0.000000] MIPS: machine is Linksys WRT610N V2
[ 0.000000] bcm47xx: Setting up vectored interrupts
[ 0.000000] clocksource: MIPS: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, max_i dle_ns: 7963585194 ns
[ 0.000015] sched_clock: 32 bits at 240MHz, resolution 4ns, wraps every 89478 48189ns
[ 0.000083] Calibrating delay loop... 239.61 BogoMIPS (lpj=1198080)
[ 0.070019] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[ 0.070265] Mount-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.070295] Mountpoint-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.074608] clocksource: jiffies: mask: 0xffffffff max_cycles: 0xffffffff, ma x_idle_ns: 19112604462750000 ns
[ 0.076049] NET: Registered protocol family 16
[ 0.099925] clocksource: Switched to clocksource MIPS
[ 0.103141] NET: Registered protocol family 2
[ 0.104743] TCP established hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.104803] TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.104843] TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
[ 0.105010] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.105059] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[ 0.105574] NET: Registered protocol family 1
[ 0.388372] bcma: bus0: PCIEcore in host mode found
[ 0.575279] PCI host bridge to bus 0000:00
[ 0.575334] pci_bus 0000:00: root bus resource [mem 0x08000000-0x0bffffff]
[ 0.575363] pci_bus 0000:00: root bus resource [io 0x0100-0x07ff]
[ 0.575392] pci_bus 0000:00: root bus resource [??? 0x00000000 flags 0x0]
[ 0.575420] pci_bus 0000:00: No busn resource found for root bus, will use [b us 00-ff]
[ 0.575558] bcma: PCI: Fixing up bridge 0000:00:00.0
[ 0.575581] bcma: PCI: Fixing up device 0000:00:00.0
[ 0.576323] bcma: PCI: Fixing up bridge 0000:00:00.1
[ 0.576346] bcma: PCI: Fixing up device 0000:00:00.1
[ 0.577258] bcma: PCI: Fixing up addresses 0000:00:01.0
[ 0.577308] pci 0000:00:01.0: BAR 0: assigned [mem 0x08000000-0x08003fff 64bi t]
[ 0.578129] PCI: Enabling device 0000:00:01.0 (0000 -> 0002)
[ 0.578158] bcma: PCI: Fixing up device 0000:00:01.0
[ 0.609979] ssb: Found chip with id 0x4322, rev 0x01 and package 0x0A
[ 0.920974] ssb: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:00:01.0
[ 0.922675] bcma: bus0: Bus registered
[ 0.924359] futex hash table entries: 256 (order: -1, 3072 bytes)
[ 0.924541] Crashlog allocated RAM at address 0x3f00000
[ 0.959053] squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
[ 0.959115] jffs2: version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORIT Y) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
[ 0.964590] io scheduler noop registered
[ 0.964642] io scheduler deadline registered (default)
[ 0.965169] Serial: 8250/16550 driver, 16 ports, IRQ sharing enabled
[ 0.970755] console [ttyS0] disabled
[ 0.990997] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0xb8000300 (irq = 0, base_baud = 1250 000) is a U6_16550A
[ 1.498676] console [ttyS0] enabled
[ 1.503686] physmap platform flash device: 02000001 at 1c000000
[ 1.509800] physmap-flash.0: Found 1 x16 devices at 0x0 in 8-bit bank. Manufa cturer ID 0x0000c2 Chip ID 0x0000cb
[ 1.520334] Amd/Fujitsu Extended Query Table at 0x0040
[ 1.525564] Amd/Fujitsu Extended Query version 1.1.
[ 1.530758] number of CFI chips: 1
[ 1.568274] 6 bcm47xxpart partitions found on MTD device physmap-flash.0
[ 1.575141] Creating 6 MTD partitions on "physmap-flash.0":
[ 1.580868] 0x000000000000-0x000000040000 : "boot"
[ 1.589842] 0x000000040000-0x0000007f0000 : "firmware"
[ 1.598343] 0x00000004001c-0x00000004091c : "loader"
[ 1.606689] 0x00000004091c-0x00000017f400 : "linux"
[ 1.614922] 0x00000017f400-0x0000007f0000 : "rootfs"
[ 1.623297] mtd: device 4 (rootfs) set to be root filesystem
[ 1.629106] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
[ 1.635503] 0x0000002f0000-0x0000007f0000 : "rootfs_data"
[ 1.644240] 0x0000007f0000-0x000000800000 : "nvram"
[ 1.657230] libphy: Fixed MDIO Bus: probed
[ 1.662105] bcm47xx-wdt bcm47xx-wdt.0: BCM47xx Watchdog Timer enabled (30 sec onds)
[ 1.670078] GPIO_WDT: failed to register misc device
[ 1.677490] NET: Registered protocol family 10
[ 1.689050] NET: Registered protocol family 17
[ 1.693859] bridge: automatic filtering via arp/ip/ip6tables has been depreca ted. Update your scripts to load br_netfilter if you need this.
[ 1.706777] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[ 1.722060] VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:4.
[ 1.730625] Freeing unused kernel memory: 196K (803cf000 - 80400000)
[ 2.878742] init: Console is alive
[ 2.882756] init: - watchdog -
[ 3.259547] init: - preinit -
[ 9.818704] random: procd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 15 bits of entropy available)
Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
Press the [1], [2], [3] or [4] key and hit [enter] to select the debug level
[ 13.165811] mount_root: jffs2 not ready yet, using temporary tmpfs overlay
[ 13.179540] urandom-seed: Seed file not found (/etc/urandom.seed)
[ 13.407976] procd: - early -
[ 13.411270] procd: - watchdog -
[ 14.225270] procd: - ubus -
[ 14.435001] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 22 bits of entropy available)
[ 14.444973] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 22 bits of entropy available)
[ 14.454316] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 22 bits of entropy available)
[ 14.464397] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 23 bits of entropy available)
[ 14.473730] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 23 bits of entropy available)
[ 14.483535] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 23 bits of entropy available)
[ 14.493347] random: ubusd: uninitialized urandom read (4 bytes read, 23 bits of entropy available)
[ 14.503544] procd: - init -
Please press Enter to activate this console.
[ 16.588798] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[ 16.616096] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[ 16.635307] nf_conntrack version 0.5.0 (948 buckets, 3792 max)
[ 16.698948] xt_time: kernel timezone is -0000
[ 16.723118] PPP generic driver version 2.4.2
[ 16.732143] NET: Registered protocol family 24
[ 18.479000] random: jshn: uninitialized urandom read (4 bytes read, 29 bits o f entropy available)
[ 18.637709] random: jshn: uninitialized urandom read (4 bytes read, 29 bits o f entropy available)

BusyBox v1.25.1 () built-in shell (ash)

 _________
/        /\      _    ___ ___  ___

/ LE / \ | | | | | |
/ DE / \ | |
| || |) | |
/
______/ LE \ |||/|| lede-project.org
\ \ DE /
\ LE \ / -----------------------------------------------------------
\ DE \ / Reboot (SNAPSHOT, r2726-1618c4a)
_
/ -----------------------------------------------------------

=== WARNING! =====================================
There is no root password defined on this device!
Use the "passwd" command to set up a new password
in order to prevent unauthorized SSH logins.

root@lede:/# [ 25.920529] jffs2_scan_eraseblock(): End of filesystem marker fo und at 0x0
[ 25.927559] jffs2_build_filesystem(): unlocking the mtd device... done.
[ 25.934402] jffs2_build_filesystem(): erasing all blocks after the end marker ... done.
[ 70.684702] jffs2: notice: (706) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 0 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 0 of xref (0 dead, 0 orphan) found.
[ 81.400005] random: nonblocking pool is initialized

root@lede:/# ifconfig
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:52 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:52 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:3380 (3.3 KiB) TX bytes:3380 (3.3 KiB)

It seems bgmac is indeed missing, I've to debug this. Thanks for the report. I'll fix it within few next days!

This is caused by

commit bc6be3e953e778e338157f43febc7eecb1994cef
Author: Rafał Miłecki <rafal@milecki.pl>
Date:   Mon Oct 24 21:33:21 2016 +0200

    brcm47xx: add support for per-device rootfs
    
    Signed-off-by: Rafał Miłecki <rafal@milecki.pl>

Starting with this commit builbot's config.seed started generating config with
CONFIG_TARGET_MULTI_PROFILE=y
instead of
CONFIG_TARGET_brcm47xx_mips74k_Broadcom-mips74k-b43=y

This means profile from 100-Broadcom-b43.mk is not used anymore for builbot images.

I guess the correct way to handle this was to first add all DEVICE_PACKAGE entries and then set all these DEVICE_TITLE. I just didn't understand how builbot generates configs.

Now I probably should just work on per device rootfs images as soon as possible.

Currently reviewing LEDE project, we do not have WRT610 in our current networks. My question is: Issues like this, that looks like a bug. Do they end up in https://bugs.lede-project.org ? - I looked for this issue queue but could not find it.

[quote="rmilecki, post:6, topic:774"]Now I probably should just work on per device rootfs images as soon as possible.[/quote]This problem is fixed now, the important patches being:
11c41a0ea9bb ("brcm47xx: fix bgmac package")
b138e690e528 ("brcm47xx: generic: specify DEVICE_PACKAGES for all devices")

You can install a working image from
https://downloads.lede-project.org/snapshots/targets/brcm47xx/generic/

[quote="steinmb, post:7, topic:774"]My question is: Issues like this, that looks like a bug. Do they end up in https://bugs.lede-project.org ?[/quote]If you hit some serious bug, it's the best to report it there. It's easier to track details for complex bugs that way.

I'm not going to pretend a bug doesn't exist though, just because someone reported it to me over forum or IRC :wink:

Hehe, did not expect you to either :slight_smile: But is there a policy that bug, all bugs, should end up in the issue queue and that the commit message (commit bc6be3e953e778e) also should mention the issue that caused the change?

[quote="steinmb, post:10, topic:774"]But is there a policy that bug, all bugs, should end up in the issue queue[/quote]No.

[quote="steinmb, post:10, topic:774"]commit message (commit bc6be3e953e778e) also should mention the issue that caused the change?[/quote]In general yes, we try to describe bug we fix. This case was a bit specific because it was related to the config used by buildbot (and this is also why I didn't notice it earlier).

+1 Thank you for your swift reply.

Hello. I've just installed the latest LEDE firmware 17.01.4 on Linksys WRT610Nv2. I noticed that when I enabled 5 Ghz radio on my device it dropped to cyclic reboots. There is nothing to do but to restore factory defaults by pressing Reset-button. 2.4 Ghz band radio works fine. But I noticed that there is no 802.11n mode at all. This router supports it. Before that I used Tomato Shibby. It worked great. iwinfo gives me: Hardware: unknown [Generic MAC80211]. I think that is not good. Is that a bug? Or there is any solution?

I also got the same problem with cyclic rebooting after enabling 5GHz radio. Now I wonder how to enter failsafe mode. Do you use the reset or easy connect button? Which port do you connect to? I assume it is 192.168.1.1.

I am using 17.01.4

  1. go to https://openwrt.org/start
  2. In the search field, enter failsafe

I didn't enter failsafe mode. I simply reset my router with reset button. It was difficult, but I did it. As far as I understand LEDE doesn't support 5 GHz radio on WRT610Nv2. That's why we have such problem. Now I'm using Tomato by Shibby.

Do you have serial console attached? Are there any specific messages right before device reboot?

Broadcom has limited WiFi support.

However, WiFi is not listed as unsupported for your device...

https://openwrt.org/toh/views/toh_fwdownload?dataflt[Model*~]=WRT610&dataflt[Versions*~]=v2

Reason: https://openwrt.org/inbox/unsupported_features is not yet filled for the wifi hardware used in WRT610Nv2.

Of course, Wi-Fi is supported. I didn't say that there is no wireless support by LEDE on this device. Only one thing: you can use only 2.4 GHz band with 802.11g. There is no 802.11n or 5 GHz features in LEDE. So, you can't use 300 Mbit wireless at all. That's why I stayed back on Tomato firmware. I need fast wireless lan connection in my network.