[HELP] MR3020 V3 openwrt detect usb hub 2.0 as usb 1.0

Hi i have MR3020 V3 Openwrt, version i use can see from below

BusyBox v1.30.1 () built-in shell (ash)

  _______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------
 OpenWrt 19.07.2, r10947-65030d81f3
 -----------------------------------------------------

i bought usb hub like this


you can check product detail from here https://sea.banggood.com/id/USB-Hub-7-Port-USB-2_0-Hi-Speed-Splitter-Adapter-with-DC-Power-Supply-p-943359.html?cur_warehouse=CN

when i use this usb hub from my laptop, i can confirm if it work as usb 2.0 by benchmarck my external hardisk

but when i plug it in my MR3020, it only detect as usb 1.0 hub
this is the log i can get

dmesg | grep -i hub
[    3.635109] usbcore: registered new interface driver hub
[    3.782917] hub 1-0:1.0: USB hub found
[    3.787195] hub 1-0:1.0: 1 port detected
[    3.900546] hub 2-0:1.0: USB hub found
[    3.904738] hub 2-0:1.0: 1 port detected
[   10.118619] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub
[   10.136902] hub 2-1:1.0: USB hub found
[   10.142817] hub 2-1:1.0: 4 ports detected
[   10.691157] usb 2-1.4: not running at top speed; connect to a high speed hub
[   10.714681] hub 2-1.4:1.0: USB hub found
[   10.735592] hub 2-1.4:1.0: 4 ports detected
[   11.242663] usb 2-1.4.3: not running at top speed; connect to a high speed hub
[   11.632650] usb 2-1.4.4: not running at top speed; connect to a high speed hub

dmesg since plug ush hub

[  437.291871] usb 1-1: device not accepting address 3, error -71
[  437.661888] usb 1-1: new high-speed USB device number 4 using ehci-platform
[  438.251879] usb 1-1: device not accepting address 4, error -71
[  438.257886] usb usb1-port1: attempt power cycle
[  438.971924] usb 1-1: new high-speed USB device number 5 using ehci-platform
[  439.025126] hub 1-1:1.0: USB hub found
[  439.029823] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
[  439.053488] usb 1-1: USB disconnect, device number 5
[  439.411934] usb 1-1: new high-speed USB device number 6 using ehci-platform
[  439.615007] hub 1-1:1.0: USB hub found
[  439.632288] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
[  439.770437] usb 1-1: USB disconnect, device number 6
[  440.121956] usb 1-1: new high-speed USB device number 7 using ehci-platform
[  440.501900] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  441.441956] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  441.931942] usb 1-1: new high-speed USB device number 8 using ehci-platform
[  442.144999] hub 1-1:1.0: USB hub found
[  442.153978] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
[  442.176225] hub 1-1:1.0: config failed, can't get hub status (err -71)
[  442.202033] usb 1-1: USB disconnect, device number 8
[  442.551924] usb 1-1: new high-speed USB device number 9 using ehci-platform
[  442.941935] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  443.441952] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  443.931978] usb 1-1: new high-speed USB device number 10 using ehci-platform
[  444.321992] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  444.821984] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  444.942092] usb usb1-port1: attempt power cycle
[  445.662003] usb 1-1: new high-speed USB device number 11 using ehci-platform
[  445.715133] hub 1-1:1.0: USB hub found
[  445.737585] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
[  445.754485] usb 1-1: USB disconnect, device number 11
[  446.121969] usb 1-1: new high-speed USB device number 12 using ehci-platform
[  446.511964] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  447.011998] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  447.502024] usb 1-1: new high-speed USB device number 13 using ehci-platform
[  447.725066] hub 1-1:1.0: USB hub found
[  447.742213] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
[  447.803019] usb 1-1: USB disconnect, device number 13
[  448.162050] usb 1-1: new high-speed USB device number 14 using ehci-platform
[  448.553697] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  449.051997] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  449.542019] usb 1-1: new high-speed USB device number 15 using ehci-platform
[  449.922365] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  450.422032] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[  450.542113] usb usb1-port1: attempt power cycle
[  451.252061] usb 1-1: new high-speed USB device number 16 using ehci-platform
[  451.702055] usb 1-1: device not accepting address 16, error -71
[  452.072054] usb 1-1: new high-speed USB device number 17 using ehci-platform
[  452.522048] usb 1-1: device not accepting address 17, error -71
[  452.528143] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device
[  452.942027] usb 2-1: new full-speed USB device number 2 using ohci-platform
[  453.204608] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub
[  453.221159] hub 2-1:1.0: USB hub found
[  453.232269] hub 2-1:1.0: 4 ports detected
[  453.572048] usb 2-1.1: new full-speed USB device number 3 using ohci-platform
[  453.724617] usb 2-1.1: not running at top speed; connect to a high speed hub
[  453.784247] usb-storage 2-1.1:1.0: USB Mass Storage device detected
[  453.802477] scsi host0: usb-storage 2-1.1:1.0
[  453.912085] usb 2-1.2: new full-speed USB device number 4 using ohci-platform
[  455.867750] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ADATA    USB Flash Drive  0.00 PQ: 0 ANSI: 6
[  455.888791] sd 0:0:0:0: [sda] 30036992 512-byte logical blocks: (15.4 GB/14.3 GiB)
[  455.901671] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[  455.906653] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
[  455.917678] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[  456.011696]  sda: sda2 < sda5 sda6 sda7 >
[  456.045756] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk
[  459.072984] usb 2-1.2: device descriptor read/64, error -62
[  459.292106] usb 2-1.2: device descriptor read/64, error -62
[  459.512125] usb 2-1.2: new full-speed USB device number 5 using ohci-platform
[  459.632154] usb 2-1.2: device descriptor read/64, error -62
[  459.852112] usb 2-1.2: device descriptor read/64, error -62
[  459.972641] usb 2-1-port2: attempt power cycle
[  460.642105] usb 2-1.2: new full-speed USB device number 6 using ohci-platform
[  461.102169] usb 2-1.2: device not accepting address 6, error -62
[  461.212110] usb 2-1.2: new full-speed USB device number 7 using ohci-platform
[  461.662106] usb 2-1.2: device not accepting address 7, error -62
[  461.672345] usb 2-1-port2: unable to enumerate USB device
[  461.792124] usb 2-1.4: new full-speed USB device number 8 using ohci-platform
[  461.964609] usb 2-1.4: not running at top speed; connect to a high speed hub
[  461.989082] hub 2-1.4:1.0: USB hub found
[  462.012182] hub 2-1.4:1.0: 4 ports detected
lsusb 
Bus 002 Device 004: ID 0bda:8152 Realtek Semiconductor Corp. RTL8152 Fast Ethernet Adapter
Bus 002 Device 005: ID 152d:0578 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS567 SATA 6Gb/s bridge
Bus 002 Device 003: ID 214b:7250  
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 214b:7250  
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

lsusb -t with flash drive and usb2eth

lsusb -t
/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ohci-platform/1p, 12M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 12M
        |__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 12M
        |__ Port 4: Dev 8, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 12M
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-platform/1p, 480M

installed package

opkg list-installed | grep -i usb
kmod-usb-core - 4.14.171-1
kmod-usb-ehci - 4.14.171-1
kmod-usb-ledtrig-usbport - 4.14.171-1
kmod-usb-net - 4.14.171-1
kmod-usb-net-rtl8152 - 4.14.171-1
kmod-usb-ohci - 4.14.171-1
kmod-usb-storage - 4.14.171-1
kmod-usb-storage-uas - 4.14.171-1
kmod-usb2 - 4.14.171-1
libusb-1.0-0 - 1.0.22-2
usbutils - 007-10

when i plug ush hub to my laptop

lsusb -t
/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
        |__ Port 2: Dev 12, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
        |__ Port 2: Dev 12, If 1, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
        |__ Port 3: Dev 23, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M
            |__ Port 4: Dev 24, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
        |__ Port 3: Dev 3, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
        |__ Port 3: Dev 3, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M

someone can help me how to make this usb hub working in 2.0 to my router?

anybody help please

it's like rare case till nobody ever experienced this :frowning:

I bought unbrand usb hub 3.0 and it can be use in usb 2.0 speed
my suspect about my case is that usb driver is not supported with openwrt driver. thats why it detected as usb 1.0 hub

I have the same error -71 problem on ramips MT7620 platform.
I wanted to use it as Smartphone Hotspot/Charger. When I connect the xiomi Redmi 5 plus, I get the following messages:

Sun Jan 31 19:16:48 2021 kern.info kernel: [ 2589.975861] usb 1-1: new high-speed USB device number 34 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:16:48 2021 kern.err kernel: [ 2590.114168] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:16:49 2021 kern.err kernel: [ 2590.287937] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:16:49 2021 kern.info kernel: [ 2590.458032] usb 1-1: new high-speed USB device number 35 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:16:50 2021 kern.err kernel: [ 2590.592681] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:16:50 2021 kern.err kernel: [ 2590.766679] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:16:50 2021 kern.info kernel: [ 2590.811818] usb usb1-port1: attempt power cycle
Sun Jan 31 19:16:51 2021 kern.info kernel: [ 2591.056052] usb 1-1: new high-speed USB device number 36 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:16:51 2021 kern.err kernel: [ 2591.213787] usb 1-1: device not accepting address 36, error -71
Sun Jan 31 19:16:52 2021 kern.info kernel: [ 2591.344433] usb 1-1: new high-speed USB device number 37 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:16:52 2021 kern.err kernel: [ 2591.502262] usb 1-1: device not accepting address 37, error -71
Sun Jan 31 19:16:52 2021 kern.err kernel: [ 2591.508381] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device
Sun Jan 31 19:16:53 2021 kern.info kernel: [ 2591.653768] usb 2-1: new full-speed USB device number 18 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:16:53 2021 kern.info kernel: [ 2591.751574] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub

After connection, when I enable the USB tethering I get the same sequence of error -71 because the smartphone disconnects electrically for a while:

Sun Jan 31 19:21:42 2021 kern.info kernel: [ 2689.483450] usb 2-1: USB disconnect, device number 18
Sun Jan 31 19:21:43 2021 kern.info kernel: [ 2689.745181] usb 1-1: new high-speed USB device number 38 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:21:43 2021 kern.err kernel: [ 2689.880539] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:21:43 2021 kern.err kernel: [ 2690.055190] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:21:44 2021 kern.info kernel: [ 2690.252688] usb 1-1: new high-speed USB device number 39 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:21:44 2021 kern.err kernel: [ 2690.388330] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:21:45 2021 kern.err kernel: [ 2690.562909] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:21:45 2021 kern.info kernel: [ 2690.608025] usb usb1-port1: attempt power cycle
Sun Jan 31 19:21:46 2021 kern.info kernel: [ 2690.852715] usb 1-1: new high-speed USB device number 40 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:21:46 2021 kern.err kernel: [ 2691.011469] usb 1-1: device not accepting address 40, error -71
Sun Jan 31 19:21:47 2021 kern.info kernel: [ 2691.142380] usb 1-1: new high-speed USB device number 41 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:21:47 2021 kern.err kernel: [ 2691.300307] usb 1-1: device not accepting address 41, error -71
Sun Jan 31 19:21:47 2021 kern.err kernel: [ 2691.306423] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device
Sun Jan 31 19:21:47 2021 kern.info kernel: [ 2691.451556] usb 2-1: new full-speed USB device number 19 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:21:48 2021 kern.info kernel: [ 2691.551064] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub

The attempt to enable tethering fails because the router USB driver attempts a power cycle for recovering errors: [ 2690.608025] usb usb1-port1: attempt power cycle. The glitch pushes the smartphone in a temporary disconnection status preventing the USB tethering to stay enabled. :triumph:
I disconnected the smartphone and I connected a 4 ports USB hub to the MT7620 router, the sequence of errors are the same:

Sun Jan 31 19:36:04 2021 kern.info kernel: [ 2981.487550] usb 2-1: USB disconnect, device number 20
Sun Jan 31 19:36:07 2021 kern.info kernel: [ 2982.387328] usb 1-1: new high-speed USB device number 46 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:36:07 2021 kern.err kernel: [ 2982.522536] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:36:08 2021 kern.err kernel: [ 2982.872029] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:36:09 2021 kern.info kernel: [ 2983.041930] usb 1-1: new high-speed USB device number 47 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:36:09 2021 kern.err kernel: [ 2983.176821] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:36:10 2021 kern.err kernel: [ 2983.527271] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:36:10 2021 kern.info kernel: [ 2983.572818] usb usb1-port1: attempt power cycle
Sun Jan 31 19:36:12 2021 kern.info kernel: [ 2984.263018] usb 1-1: new high-speed USB device number 48 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:36:13 2021 kern.err kernel: [ 2984.421385] usb 1-1: device not accepting address 48, error -71
Sun Jan 31 19:36:13 2021 kern.info kernel: [ 2984.551236] usb 1-1: new high-speed USB device number 49 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.err kernel: [ 2984.709120] usb 1-1: device not accepting address 49, error -71
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.err kernel: [ 2984.715246] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.info kernel: [ 2984.861996] usb 2-1: new full-speed USB device number 21 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.info kernel: [ 2984.956472] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.info kernel: [ 2984.969761] hub 2-1:1.0: USB hub found
Sun Jan 31 19:36:14 2021 kern.info kernel: [ 2984.982037] hub 2-1:1.0: 4 ports detected

The USB hub at least works in low speed mode USB 1.0. Then I connected the smartphone to an USB hub port. In this case there are no errors because there are no attempts to go in high speed mode:

Sun Jan 31 19:40:34 2021 kern.info kernel: [ 3073.295487] usb 2-1.4: new full-speed USB device number 24 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:40:34 2021 kern.info kernel: [ 3073.354523] usb 2-1.4: not running at top speed; connect to a high speed hub

No errors -> no attempts to recovery -> no USB power cycle -> no tethering disabling.
I was able to enable USB tethering from the smartphone behind the hub:

Sun Jan 31 19:50:03 2021 kern.info kernel: [ 3265.104261] usb 2-1.4: USB disconnect, device number 24
Sun Jan 31 19:50:04 2021 kern.info kernel: [ 3265.348378] usb 2-1.4: new full-speed USB device number 25 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:50:04 2021 kern.info kernel: [ 3265.411343] usb 2-1.4: not running at top speed; connect to a high speed hub
Sun Jan 31 19:50:04 2021 kern.info kernel: [ 3265.444822] rndis_host 2-1.4:1.0 usb0: register 'rndis_host' at usb-101c1000.ohci-1.4, RNDIS device, 02:b0:a7:82:26:18

After setting usb0 as wan on the router I was able to access to internet :smiley:.
An USB pen drive connected to the hub behaved like smartphone:

Sun Jan 31 19:54:21 2021 kern.info kernel: [ 3352.233121] usb 2-1.2: new full-speed USB device number 26 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:54:21 2021 kern.info kernel: [ 3352.295398] usb 2-1.2: not running at top speed; connect to a high speed hub
Sun Jan 31 19:54:21 2021 kern.info kernel: [ 3352.314147] usb-storage 2-1.2:1.0: USB Mass Storage device detected
Sun Jan 31 19:54:21 2021 kern.info kernel: [ 3352.338616] scsi host0: usb-storage 2-1.2:1.0
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.notice kernel: [ 3352.768094] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Kingston DataTraveler 2.0 1.00 PQ: 0 ANSI: 2
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.notice kernel: [ 3352.783511] sd 0:0:0:0: [sda] 1965056 512-byte logical blocks: (1.01 GB/960 MiB)
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.notice kernel: [ 3352.792780] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.debug kernel: [ 3352.797757] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.err kernel: [ 3352.806702] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page found
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.err kernel: [ 3352.812157] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.info kernel: [ 3352.863835]  sda: sda1
Sun Jan 31 19:54:22 2021 kern.notice kernel: [ 3352.878834] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk

and connected directly to the router behaved like all the other device I tried (smartphone, USB hub 2.0 and USB hub 3.0) showing all errors like before:

Sun Jan 31 19:57:35 2021 kern.info kernel: [ 3418.248814] usb 1-1: new high-speed USB device number 50 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:57:36 2021 kern.err kernel: [ 3418.386627] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:57:36 2021 kern.err kernel: [ 3418.561275] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:57:37 2021 kern.info kernel: [ 3418.732291] usb 1-1: new high-speed USB device number 51 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:57:37 2021 kern.err kernel: [ 3418.867438] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:57:38 2021 kern.err kernel: [ 3419.041421] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
Sun Jan 31 19:57:38 2021 kern.info kernel: [ 3419.086882] usb usb1-port1: attempt power cycle
Sun Jan 31 19:57:38 2021 kern.info kernel: [ 3419.331421] usb 1-1: new high-speed USB device number 52 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:57:39 2021 kern.err kernel: [ 3419.489298] usb 1-1: device not accepting address 52, error -71
Sun Jan 31 19:57:39 2021 kern.info kernel: [ 3419.619909] usb 1-1: new high-speed USB device number 53 using ehci-platform
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.err kernel: [ 3419.778134] usb 1-1: device not accepting address 53, error -71
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.err kernel: [ 3419.784484] usb usb1-port1: unable to enumerate USB device
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.info kernel: [ 3419.930421] usb 2-1: new full-speed USB device number 27 using ohci-platform
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.info kernel: [ 3420.025107] usb 2-1: not running at top speed; connect to a high speed hub
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.info kernel: [ 3420.039647] usb-storage 2-1:1.0: USB Mass Storage device detected
Sun Jan 31 19:57:40 2021 kern.info kernel: [ 3420.065755] scsi host0: usb-storage 2-1:1.0
Sun Jan 31 19:57:41 2021 kern.notice kernel: [ 3420.490987] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Kingston DataTraveler 2.0 1.00 PQ: 0 ANSI: 2
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.notice kernel: [ 3420.506504] sd 0:0:0:0: [sda] 1965056 512-byte logical blocks: (1.01 GB/960 MiB)
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.notice kernel: [ 3420.515790] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.debug kernel: [ 3420.520770] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 23 00 00 00
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.err kernel: [ 3420.529516] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page found
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.err kernel: [ 3420.534981] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.info kernel: [ 3420.587156]  sda: sda1
Sun Jan 31 19:57:42 2021 kern.notice kernel: [ 3420.602393] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI removable disk

In this case the USB power cycle has no side effect (like USB tethering disabling).
I tried to remove the ohci package and I installed uhci package, in this case the router does not react at all at any connected device.
I am pretty sure the behaviour is lined to the router rather than specific perioheral.

1 Like

Are you sure it's not an under powered USB port issue ?

1 Like